• NL: Gratis verzenden vanaf: €75.-
  • Gratis garantie op elke camera!
  • Gratis stickers bij elke bestelling!
  • NL: Gratis verzenden vanaf: €75.-

5 compact camera's voor 2023

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 13:02

Iedere film fotograaf heeft wel een zwak voor Point & Shoot camera's. En dat is met een goede reden want de resultaten die uit deze kleine cameraatjes komen liegen er niet om!

Daarom hebben we besloten onze 5 beste compact camera's van 2023 uit te lichten in deze blog.

Point and shoot camera's zijn al in trek sinds de jaren 80. Van camera's voor de huis, tuin en keuken fotograaf tot de professionele fotograaf. Voor iedereen was er wel een compact camera op de markt. In deze blog komen een aantal voor en nadelen naar voren van de volgende camera's:

  • Yashica T4
  • Olympus Mju 1 / Infinity Stylus
  • Minolta AFZ / MAC-7
  • Ricoh FF-9
  • Canon Sure Shot Supreme / Top Shot / Autoboy 3

De yashica T4 werd in 1990 als premium compact camera op de markt gebracht door Kyocera en richtte zich op de hobby fotograaf die niet te veel na wilde denken. Het is een volledig automatische 35mm camera  met een simpel design. 

De camera is gemaakt van hard plastic en voelt daarmee niet bijzonder premium. Maar wat deze camera zo gewild maakt is de lens. Het gaat hier om een Carl Zeiss Tessar 35mm f/3.5 welke messcherpe resultaten geeft.

Deze camera is voor jou wanneer je een makkelijk te bedienen camera wil zonder veel poespas en niet in wil leveren op scherpte. De Yashica T4 geeft je de allerbeste resultaten voor zo een klein formaat camera

Hieronder wat voorbeeld foto's:

De Olympus Mju 1 (of de infinity stylus genoemd) is 1 van de 13 Mju modellen die uitkwamen in de jaren 90. Veel van deze modellen maken gebruik van het clamshell design waarbij de lens verscholen zit achter een schuivend stuk plastic. 

De camera gaat aan door deze beschermende deur naar de zijkant te schuiven. Meerdere merken hebben dit mechanisme maar geen werkt zo feilloos als dit van  Olympus.

Achter dit deurtje zit een haarscherpe Olympus 35mm f/3.5 lens welke fantastische resulaten geeft.

De combinatie van de manier van aan/uit zetten van de camera en de heerlijke lens die naar voren schuift maakt dat veel mensen hem maar wat graag willen hebben.

Hieronder wat voorbeeld foto's:

Zoek je een camera die net zo goed functioneert als de camera hierboven maar wil je die prijs niet betalen? Dan zoek je de Minolta AFZ!

De Minolta is misschien wat groter dan de MJU maar heeft wel een handige grip om vast te pakken. Dat is toch wel prettig fotograferen.

Daarnaast beschikt de Minolta over een uiterst goede 35mm f/2.8 lens. Dat is dus net even sneller dan de Olympus Mju 1 en dus net zo snel als de Mju 2 (hier niet genoemd in de blog). 

Ook heeft de AFZ het clamshell design waarmee de lens beschermt wordt.

Hieronder wat voorbeeld foto's:

Nog zo een MJU killer! De Ricoh FF-9 werd in 1988 op de markt gebracht. Helaas denken de meeste mensen niet aan Ricoh als het gaat om camera merken. Zonde! 

De FF-9 is een prima optie als je een compact camera zoekt met een f/3.5 lens. Daarnaast is er een beschermklepje aanwezig om de lens te beschermen tegen de binnenkant van je broekzak.

De Ricoh heeft wel een aantal grappige features zoals 'TV mode', 'continuous mode' en '60 mode'.

In 'TV mode' zet de camera de sluitersnelheid naar 1/30th om een foto te maken van iets op TV (jaren 80 he). In '60 mode' neemt de camera elke minuut een foto totdat de modus veranderd wordt of de rol vol is (voor als je een soort timelapse wil maken denk). In 'continuous mode' neemt de camera in rap tempo foto's (elke sec 1).

Hier wat voorbeeld foto's:

De Canon Sure Shot Supreme gaat onder verschillende namen en is de 3e in de Sure Shot lijn. Deze camera onderscheid zich toch een beetje van de andere compact camera's uit de jaren 80.

Zo is de vorm het meest opmerkelijk. De Canon is namelijk een beetje rond van vorm waardoor deze lekker in de hand ligt.

Misschien wel een beetje ondergewaardeerd is de superscherpe F/2.8 lens. Je hoeft dus zeker geen Carl Zeiss naam op je camera te hebben staan voor geweldige resultaten! Ook deze lens wordt beschermt door een schuifbaar stukje plastic.

Daarnaast beschikt deze Canon Sure Shot over een 'tilt knob'. Dit is een klein knopje aan de onderkant van de camera die ervoor zorgt dat je de camera beter neer kunt zetten voor selfies!

Hieronder wat voorbeeld foto's:


Geschreven op 25 April 2023

Mike


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.