Film laden in je compact camera

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 13:58

Hoe weet je dat je met een 35mm filmcamera te maken hebt?

Film vindt je in alle soorten en maten: 135, 120, 110, 4x5, 8x10 en nog veel meer!

In deze blog hebben we het over 135 of ook wel 35mm. Alle analoge camera's in onze shop gebruiken 35mm film en waarschijnlijk jouw eerste camera ook! 

35mm filmcamera's komen zelf ook in allerlei soorten en maten: SLR (Single lens reflex), point and shoot, meetzoeker (rangefinder) enz. In deze blog hebben we het over een van de meest populaire cameratypes, de compact camera!

 

 

De meeste film camera's hebben aan de achterkant van de camera een deurtje dat je kunt openen.

Wanneer je dit deurtje opent zie je ruimte voor een rolletje film, lijntjes om je film over uit te trekken en een zogenaamde 'take up spool'.

Als je rolletje in de ruimte past heb je met een 35mm filmcamera te maken!

Check van te voren wel even of er geen film in je camera zit!


Hoe weet ik of er al een rolletje film in de camera zit?

Misschien zit er wel nog een rolletje film van de vorige eigenaar in de camera en wil je zien wat voor foto's deze persoon gemaakt heeft!

De meeste compact (point and shoot) camera's hebben een raampje aan de achter kant zitten (zie foto). Via dit raampje kun je controleren of er nog een rolletje in zit of niet.

Als deze leeg is kun je de camera veilig openen. Zit er toch nog een rolletje in? Kijk dan even naar de frame counter. Deze geeft aan hoeveel foto's er nog gemaakt kunnen worden of op hoeveel foto's het huidige rolletje zit. 

Zegt deze 0 dan kun je het deurtje alsnog veilig openen. Wanneer er een getal tussen de 1-36 staat is er waarschijnlijk film in de camera geladen. 

 


Hoe laadt ik de camera met film?

De meeste compact camera's hebben een intern motortje die de film doorspoelt. Sommige oudere modellen hebben dit systeem niet. Dan zul je de film handmatig door moeten spoelen.

Stap 1: plaats het rolletje in het lege gedeelte van de camera. Deze past er maar op 1 manier in. Het uitgestoken stukje film ligt dan over de lijntjes richting de take up spool.

Stap 2: trek de film over de lijntjes richting de take up spool naar de aangegeven pijl in de camera. Dit ziet er in elke camera net even anders uit, maar ze wijzen allemaal naar de plek waar ze de film willen hebben.

Stap 3: doe het deurtje van de camera dicht. Wanneer de camera een intern motortje heeft gaat de camera de film zelf laden. Als jouw camera dit niet heeft zal je zelf de film door moeten spoelen. 

 

Als alles goed is gegaan zie je op je frame counter het getal 1 staan. Let op: de counter zit bij sommige modellen op de bovenkant en andere op de achterkant. 

Wanneer je een 'E' ziet staan is de film niet geladen en moet je het opnieuw proberen. Probeer de film dan iets dieper in de take up spool te stoppen.


Wat te doen als je rolletje vol is?

De meeste automatische camera's spoelen je foto's automatisch terug het rolletje in als je klaar bent. Wil je toch eerder je rolletje terugspoelen dan kan dat met het terug spoel knopje.

Bij de meeste camera's gaat het dan om een knopje naast het logo met de pijltjes die naar een rolletje wijzen. Door dit knop je in te drukken met een klein prikkertje (meestal aan het uiteinde van de strap) weet de camera dat het de foto's in het rolletje terug moet spoelen.

Wanneer de camera klaar is met terugspoelen (of geluid maken) kun je de film deur openen en het rolletje uit de camera vissen.


Wat te doen met het volle rolletje?

Als je je foto's graag wil zien zal je deze natuurlijk moeten ontwikkelen! Of voor veel mensen, laten ontwikkelen.

In Nederland zijn nog veel film labs die je filmrolletje graag aannemen om te ontwikkelen, scannen of printen! Hieronder een paar voorbeelden die we via Google gevonden hebben:

 

  • Hema: als je zelf een scanner hebt is dit een goedkope optie. Kies bij het brengen van je rolletje voor de 'alleen ontwikkelen' optie. Hema heeft helaas geen scan optie. Je rolletje kun je in 3 dagen weer terugverwachten. Vanaf €3.50.
  • Fotowereld: deze foto winkel zit in hartje Utrecht en bieden vele opties waaronder Pushen/Pullen. Scannen is mogelijk. Ontwikkelen vanaf €5.25.
  • Foto Verweij: deze foto winkel zit in Nijmegen, zij bieden vele opties + 1 uur service. Scannen is mogelijk. Ontwikkelen vanaf €4.95.
  • Fotorolletjeontwikkelen.nl: gevestigd in Delft, bieden ook een rookworst service (je weet welk bedrijf hierboven genoemd bedoelt wordt). Scannen is mogelijk. Ontwikkelen vanaf €2.95.

 

Vergeet niet je negatieven terug te vragen. Dan kun je deze altijd ergens anders laten scannen mocht je niet tevreden zijn met je scans!

Natuurlijk zijn er nog veel meer labs in Nederland. Ga vooral eens bij jezelf in de buurt kijken!

 

 


Geschreven op 18 April 2023

Mike

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.